pondělí 17. února 2014

Návrat [RECENZE]

|Volba, která mění život|
Autor: Sophie Jordan
Série: Drakie
Díl: 3
Počet stran: 264
Překlad: Olga Bártová
Nakladatelství: CooBoo, duben 2013
Originál: Hidden
Doba čtení: 3 dny, únor 2014, v čj



Teď se rozhodne o všem, o Jacindině budoucnosti, o budoucnosti kmene, o životě mladých drakií a drakiů. Zůstane Jacinda ve kmeni s Cassianem, anebo půjde za svou spřízněnou, leč zakázanou láskou Willem? Odpověď na tuto otázku se zdá býti jasná hned na první pohled, ale je tu jeden háček. Skupinka čítající Jacindu, Willa, Tamru a Cassiana se vrhá do nebezpečné akce. Chtějí se pokusit zachránit Miriam, Cassianovu mladší sestru, z enkroské pevnosti. Zdá se to být nemožný úkol, ale tito mladí hrdinové se o to pokoušejí. Neúspěch nepřipadá v úvahu.


"Cassiane? Co se děje?"
Zavrtí hlavou. "Nevím přesně. Něco-"

Poslední díl ze série Drakie je za mnou. Po jeho přečtení mám takové rozporuplné pocity. Doufala jsem, že závěr trilogie předčí všechny části dohromady, ale namísto toho jsem byla lehce zklamaná. Měla jsem jinou představu o zakončení a to na knihu vrhlo temný stín. Avšak zase musím uznat, že tento díl byl ze všech nejlepší - naštěstí.

Opravdu musím říct, že se mi tento příběh líbil. Drakie bude jedna ze sérií, na kterou dlouhou dobu nezapomenu. Možná jsem měla občas nějaké citové mindráky, ale jinak jsem si četbu užívala. Návrat byl oproti druhému dílu zase plný akce a napětí, za což jsem ráda. Kdyby totiž děj pokračoval ve stejném rytmu jako Útěk, tak bych knihu asi brzy vyhodila z okna.(Ne, to bych nikdy neudělala! Možná...)
Jedna věc mě vždycky dokázala trochu naštvat a to bylo věčné dokazování lásky mezi Jacindou a Willem. Chápu, že se neúprosně milovali, ale líbat se na každém rohu? Kdo to má pak proboha číst? Tyto scény mi pomalu začínaly být odporné, že jsem je s radostí občas přeskakovala. Své očko jsem měla stále zaostřené na Cassiana, protože se stal mým miláčkem číslo jedna. Milostný trojúhelník jsem mu opravdu nepřála, ale jak bych mu mohla pomoci?

Průběh děje byl jako na houpačce. Někdy jsem nedokázala z řádků spustit zrak ani na minutu a jindy jsem pro změnu nevěděla kam s očima. Svižně se měnily nudné a zdlouhavé pasáže s těmi akčními a rychlými. Například. Jakmile se řešila nějaká věc, co byla jasná už od prvního náznaku, přes deset stran, tak jsem si myslela, že nudou pojdu.

Když se příběh začal pomalu blížit ke konci, tak jsem nemohla uvěřit vlastním očím, nohám, uším - no prostě všemu. Možná říkám, že se mi zakončení nelíbilo, ale i tak jsem byla hodně překvapená. Autorka dokázala nasekat stovku převratů do posledních dvaceti stran, až se mi z toho zavařoval mozek. Myslím si, že tato série je vhodná pro mladší kategorii, ale i tak se mi v mém věku líbila. Dávám čtyři hvězdičky a už se těším na krátkou novelku o Azurce!

Žádné komentáře:

Okomentovat